Vad är poängen med en begagnad mobiltelefon?

Vad är det med begagnade telefoner?

Nya mobiltelefoner kostar ganska mycket pengar nuförtiden, och alla kan inte spendera en förmögenhet på att skaffa drömtelefonen. Det är här begagnade telefoner kommer in i bilden. Köper du begagnat slår du också ett slag för miljön. Men är en begagnad telefon verkligen det bästa alternativet? Vi tar en titt på alternativen på begagnade telefoner och hur man köper dem. Om du vill spara pengar, läs vidare!

Använda telefonalternativ

Det finns tre alternativ när det kommer till begagnade telefoner. Du kan köpa en vanlig mobiltelefon, alltså en som har ägts av någon annan och sedan sålts vidare till dig privat. Du kan även köpa en telefon som säljs som ny och så har du renoverade telefoner som alla är billigare än att köpa en ny.

Vad är skillnaden? Som nya I princip har en "som ny" mobil köpts av en annan kund och sedan returnerats. I allmänhet returneras det ganska snabbt, troligen för att kunden ändrat sig och utnyttjat ångerrätten. Men förpackningen är öppen vilket gör att telefonen inte längre är ny. När detta händer testas telefonen noggrant (vanligtvis av tillverkaren, även om vissa mobiloperatörer gör detta själva) och certifieras sedan för återförsäljning. När det gäller vad detta betyder för dig får du vad som verkligen är en ny telefon. Förmodligen har ingen någonsin använt den, den är i ett helt nytt skick.

Renoverade telefoner

Det är osannolikt att du kommer att se någon skillnad alls mellan en renoverad telefon med A-betyg och en ny telefon. Vanligtvis har dessa modeller använts som hyrtelefoner, uthyrda till företag för användning av anställda, men ibland är de begagnade telefoner.

En renoverad telefon skickas tillbaka till tillverkaren eller en certifierad verkstad, där den testas noggrant. Vissa delar byts ut, ofta en skärm, batteri eller lock, och ibland alla tre. När telefonen är i gott skick kommer den att certifieras för återförsäljning.

Eftersom en renoverad telefon har använts tidigare kan du se några kosmetiska eller ytliga saker, repor eller bucklor, helt beroende på betyget. Telefonen kommer att fungera perfekt, eftersom den har testats av mobilingenjörer. Ibland kan du hitta renoverade telefoner via mobiloperatörer, men mer sannolikt hittar du dem via tredjepartswebbplatser.

Renoverade telefoner har en sorts internationell standard för betygsättning. Ny, Som ny, A, B och C. De flesta länder och butiker kommer att tolka och uttrycka sig lite annorlunda. Mer om betyg längre ner.

Begagnade telefoner

Nu har även en begagnad telefon ägts av någon, men skillnaden mellan begagnad och renoverad är att du inte har någon garanti för att telefonen i sig är testad och certifierad som klar att användas. Uppenbarligen gör detta använda mobiltelefoner lite mer riskfyllda. Du kan köpa begagnade mobiltelefoner direkt, t.ex. på Finn.no. I det här fallet är det osannolikt att din mobiltelefon har genomgått några tester, och du tar vad som kan vara en dyr risk. Om du bestämmer dig för att köpa direkt bör du om möjligt se din telefon personligen innan du går med på att köpa, eftersom du då kan se till att det fungerar. Begagnade telefoner brukar vara det billigaste alternativet när det kommer till investeringar, men om du får något som inte fungerar som du vill betalar du i princip pengar för ingenting.

Nackdelarna med att använda alternativ?

Alla alternativ som används kan ha en nackdel gemensam. Samtidigt som du får en ny telefon på ett kontrakt med en mobiloperatör betyder det att du inte behöver betala för hela din telefon i förväg. Med renoverade eller begagnade telefoner får du oftast betala hela köpeskillingen på en gång. Beroende på prislappen kan detta vara svårt. 5000,- är mycket pengar, men det är skillnad för de flesta av oss på att betala 5000,- direkt och att betala t.ex. 200,- per månad tills telefonen är betald. En renoverad telefon från Teleoutlet kan däremot köpas utan operatörslås eller någon form av bindningstid och med flera olika avbetalningslösningar genom Klarna.

Som vi redan har nämnt är begagnade telefoner lite av en risk. Men renoverade telefoner från Teleoutlet är riskfria. Du vet att de är testade och certifierade och när det kommer till prestanda kommer du att få något som är mer eller mindre som nytt – något som kan göra dem till en bra investering. Och du får två års garanti.

Definition av använda telefoner:


Helt ny:
Produkten är helt ny och har inte använts tidigare. Helt nya varor skickas i originalförseglad kartong med alla originaltillbehör.

Som ny:
Komplett i originalförpackning "Som ny" betyder oftast att telefonen är helt ny, men att förseglingen är bruten. Den har returnerats från någon av de norska mobiloperatörerna, oftast för att kunden har utnyttjat ångerrätten.

Grade A:
  • Garanterat över 90% batterinivå
  • Mycket lite använd, produkten ser ut som ny.
  • Levereras utan laddare.
Grade B:
  • Garanterat över 85% batterikapacitet
  • Lite använd, kan ha några repor som bara syns på nära håll
  • Levereras utan laddare
Grade C:
  • Garanterat över 85% batterikapacitet.
  • Lite mer använd, kosmetiska slitage märken kan förekomma
  • Levereras utan laddare.
Alla telefoner säljs med 2 års garanti.

Grade A, B och C levereras utan originalförpackning, laddare och headset.

Garantin är nyckeln

En av de viktigaste övervägandena när du köper en renoverad telefon är garantin den medföljer, eftersom detta ger ditt skydd vid eventuella fel. Nästan alla renoveringar kommer med en, även om längden och vem som ger den varierar. Den som gjort uppgraderingen kommer vanligtvis att erbjuda det – om det är tillverkaren kan du gå direkt till den om ett problem uppstår, även om du också har rättigheter hos återförsäljaren. Återförsäljargarantier varierar i längd och kan också bero på renoveringsgraden. Hos Teleoutlet säljs alla telefoner med två års garanti.

Nu när du vet de viktigaste skillnaderna mellan en renoverad telefon och en som bara är "begagnad" måste du kolla in vårt utbud av nya och begagnade mobiltelefoner här på Teleoutlet.

Billig mobilBrukt mobil

Lämna en kommentar

Alla kommentarer är modererade innan de publiceras