iPhone 12 eller iPhone 13?

Ska du spara pengar med Apples 2020-telefoner?

Apples iPhone 13 är skinande ny i 2021, medan iPhone 12 fortfarande lyser klart. Vi ser på och jämför telefonmodellerna.

Apples nya iPhone 13-serie är fylld med uppgraderingar över hela serien och består av iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. De nya telefonerna har ett nytt kamerasystem, en finjusterad design, längre batteritid och en rad olika färger. Hela iPhone 13-serien börjar med 128 GB lagringsutrymme, vilket gör att telefonen förmodligen kommer att ha gott om plats för bilder, appar, musik och med mera. Du kan nu få en iPhone 13 Pro med så mycket som 1 TB lagringsutrymme.

 

 

IPhone 12 och iPhone 12 Mini har kommit för att stanna. Telefonerna har sjunkit en del i pris, Teleoutlet har dem från 5 490,-. Klarar man sig med mindre lagringsutrymme är iPhone 12-modellerna fortfarande jättebra och väldigt snabba, stödjer 5G och drivs av Apples A14 Bionic-chip. iPhone 12 Pro och 12 Pro Max tillverkas inte längre, eftersom de var tvungna att ge plats åt 13 Pro och 13 Pro Max.

Startpriserna för nya iPhone 12 och iPhone 12 Mini är 1 200 - 1 500 kr lägre än motsvarande iPhone 13-modeller, men det är innan du tar hänsyn till lagringsutrymme. Båda iPhone 12-modellerna börjar på 64 GB, vilket tidigare brukade vara gott om plats. Nu när appar blir större och kameror tar ännu mer detaljerade bilder och video, kan du stöta på lagringsbegränsningar. iPhone 13 börjar på 128 GB, så om du jämför den med en 128 GB iPhone 12, så är det bara 600 kr i prisskillnad. Under tiden har molnlagring blivit väldigt billig och de flesta av oss prenumererar på en molnlösning från Apple, Google eller liknande. Detta är både säkrare och billigare än att lagra på din telefon.

Batteritid

Den första statistiken från Apple om batteritester på iPhone 13-serien är ganska lovande. iPhone 13 beräknas hålla 2,5 timmar längre än iPhone 12, medan iPhone 13 Mini beräknas hålla 1,5 timmar längre än iPhone 12 Mini.

A14 Bionic och A15 Bionic-chipsen kommer sannolikt att hantera FaceTime-samtal, sms, appar, spel och strömmande videor enkelt, med liten märkbar skillnad. Men iPhone 13 A15 Bionic är redan designad för att vara kompatibel med nya enheter och mjukvara från Apple.

För närvarande använder iPhone 13-chippet det filmiska videoinspelningsläget på de 13 modellerna. I det här läget kan telefonen automatiskt fokusera på motiv när de kommer in i ramen, vilket ger dina videor ett filmiskt utseende. Dessa videor kan också redigeras om du vill ha mer kontroll över vem som är i fokus.

Kameror

Kameraspecifikationerna för iPhone 13 och iPhone 12 är identiska. Båda telefonerna har 12 megapixelsensorer på fram- och baksidan. Men det berättar inte hela historien om bildbehandlingsskillnaderna mellan telefonerna.

På iPhone 13 ger den nya kamerauppsättningen vidvinkelkameran en större sensor med sensorbaserad stabilisering. Den nya diagonala designen på iPhone 13-kamerorna tillåter den större sensorn, medan ultravidvinkelkamerans nya sensor hjälper den att samla in mer ljus. På mjukvarusidan innehåller iPhone 13 även fotografiska stilar, som gör att du kan anpassa hur kameran framkallar dina bilder. Dessa stilar är inte som Instagram-filter, eftersom de analyserar motivet i ditt foto och använder den valda stilen efter behov.

Som sagt, iPhone 12:s kameror är fortfarande mycket bra och inkluderar många av samma förbättringar som erbjuds i iOS 15.

Så, för att svara på frågan. Ja. Att köpa begagnat är alltid ett smartare val. Det dröjer nog inte länge innan vi har den första iPhone 13 i butiken, men än så länge tror vi att det är slöseri på pengar. IPhone 12 är en helt lysande telefon till en bråkdel av priset.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer är modererade innan de publiceras