Här är skillnaderna mellan iPhone 13 och iPhone 14

Är du redo för en ny iPhone, men inte säker på om du ska välja den tidigare generationen eller den senaste modellen? Här får du en snabb överblick över skillnaderna mellan iPhone 13 och iPhone 14.

Om du redan har en iPhone 13 och undrar om du ska uppgradera till en iPhone 14 kan det vara bra att vara medveten om att det inte är särskilt stora skillnader mellan de två modellerna. Båda telefonerna har en fantastisk kamera, och med undantag för Pro-modellerna är processor och design ganska lika.

Om du har en tidigare modell och är osäker på om du ska välja en ny eller nyaktig iPhone 13 eller iPhone 14 från Teleoutlet så finns det några skillnader som är bra att känna till.

Släpp den minsta modellen av iPhone 14

Apple har såklart gjort några förändringar som är värda att notera när de nu har lanserat sin senaste modell: iPhone 14. Men de har också fortsatt de moment som fungerat bra på iPhone 13.

Iphone 14 kommer att finnas i fyra olika modeller och en stor förändring från föregående generation är att Apple denna gång valt att inte släppa miniversionen. Det beror på att företaget upptäckte att intresset för små mobiltelefoner har blivit mycket mindre än väntat. Anledningen är med största sannolikhet att telefonen används mycket för att läsa och titta på videor, då är en stor skärm helt klart att föredra.

Om du ska köpa en iPhone 14 kommer valet därför stå mellan iPhone 14 och iPhone 14 Plus, samt iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.

Artikkelen fortsetter etter bildet

KAMERA BESTÄMMER VAL AV MOBIL: För många är kamerafunktioner och kvaliteten på bilder och filmer avgörande vid val av mobiltelefon. (Foto: Getty)

Kameran på iPhone 13 vs iPhone 14

Designen mellan de två mobiltelefonerna från Apple är som nämnt väldigt lik, men iPhone 14 är något tjockare än 13:on. Det gör att skalet du har använt på iPhone 13 förmodligen  kommer att vara gjort för din nya telefon .

Och även om kameran är väldigt bra på båda modellerna så är den ännu något bättre på iPhone 14. Både iPhone 13 och -14 har 12MP kamerasystem med ultravidvinkel, men alla iPhone 14-modeller har även autofokus på True Djupkamera och Photonic Engine. Photo Engine-funktionen ser till att detaljer och färger förbättras i bilder du tar i dåligt ljus.

Apples senaste mobiltelefon har även ett actionläge som ger smidigare videoinspelning vid snabba rörelser, vibrationer och skakning av kameran vid filmning. Dessutom har den främre kameran även en ny bildsensor som släpper in dubbelt så mycket ljus som på iPhone 13.

iPhone 14 registrerar olyckor

En helt ny funktion på alla nya iPhone 14-mobiler är olycksregistrering. Om du hamnar i en allvarlig bilolycka registrerar mobiltelefonen detta och utfärdar en varning. Den ringer sedan automatiskt räddningstjänsten efter 20 sekunder, om du inte avbryter. Telefonen spelar sedan upp ett ljudmeddelande till räddningstjänsten som informerar dem om att du har varit med om en allvarlig bilolycka. Den informerar dig sedan om din position, så att räddningstjänsten vet var du befinner dig.

Extra minne på iPhone 14Både iPhone 14 og iPhone 14 Plus kommer i tillegg med noen oppgraderinger det ikke er like lett å merke seg. Begge modellene har med samme A15 Bionic-brikke som iPhone 13, men i iPhone 14 har man låst opp en ekstra grafikkjerne. Det betyr at den har litt bedre ytelse i spill og apper når det kommer til bildebehandling og fotoredigering, enn iPhone 13 har.

Extra minne på iPhone 14

Minnet på Apples senaste mobiltelefoner är också något bättre. Med iPhone 13 var det bara Pro-modellerna som hade 6 GB arbetsminne, men nu har även iPhone 14 och iPhone 14 Plus detta. Med lite extra minne kommer telefonen att kunna köra tyngre appar och fler processer snabbare än iPhone 13.

Alla de senaste iPhone-modellerna har också gjort anspråk på en bättre batteritid än föregående generation. PS! Köper du en ny-ish och lite begagnad Apple-mobil (eller andra märken) hos Teleoutlet så testas batterikapaciteten och anges på varje mobiltelefon i webbutiken.

Ny dynamisk «island» på iPhone 14

Det är också bra att notera att skillnaderna mellan iPhone 13 och iPhone 14 är något större om du går för Pro eller Pro Max-modellen. Dessa modeller har fått vad Apple kallar Dynamic Island. Samlingen av sensorer på öppningar för bland annat frontkamera, närhetssensor och ansiktsigenkänning, men det ser bara ut som en öppning. Det är också fram till denna öppning som appar försvinner när du tar bort dem från skärmen.

Pro-utgåvorna av iPhone 14 har också fått det nya A16 Bionic-systemchippet med 16 miljarder transistorer och sex kärnor. Enligt Apple ska chippet använda 20 procent mindre ström än A15-chippet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

FANTASTISK KAMERA: iPhone 13 har en jättebra kamera, men om du är särskilt mån om denna funktion på din mobil kan det vara värt att investera i en iPhone 14 där kamerafunktionerna för både fotografering och filmning samt bildkvaliteten är betydligt bättre.

Bätre bilder med iPhone 14 Pro och Pro Max

En annan nyhet är skärmen "Alltid på", vilket innebär att du inte behöver trycka på skärmen för att se tid, aviseringar med mera. Skärmen kan stängas av om du vill.

Om du är mycket oroad över kameran och bildkvaliteten kan detta vara en anledning att uppgradera till iPhone 14 Pro eller -Pro Max. Iphone har länge haft en kamera med 12 MP-upplösning, men Pro- och Pro Max-modellerna har sensorer med 48 MP-upplösning. Med den höga upplösningen kommer telefonen normalt att slå samman pixlarna, så att du får en 12 MP-bild där du har fått in så mycket ljus som möjligt i motivet. Egenskaperna för nattfotografering borde också vara långt bättre än på iPhone 13. Det går också att ta bilder i 48MP i Apple ProRaw-läge. En ny blixt ska ge bättre belysning i bilderna, och du får även ett nytt zoomalternativ när du tar bilderna.

Bättre Batterikapacitet

Oavsett om du väljer iPhone 13 eller iPhone 14 får du en väldigt bra mobiltelefon med bra minne, en rejäl skärm och en bra kamera. Det har ändå skett en del förändringar i den nya modellen, vilket gör att den kan vara värd de extra pengarna för iPhone-entusiasten.

Båda mobiltelefonerna från Apple har också ett bra batteri, men väljer du iPhone 14 får du 20 timmars videouppspelning, vilket är en timme mer än på iPhone 13. För Pro Max-modellen anges 29 timmar på iPhone 14 och 28 på iPhone 13.

Enligt Apple är det en liten skillnad i ljuduppspelning med 80 timmar på iPhone 14 och 75 timmar på iPhone 13. Båda Pro-modellerna ska ha möjlighet till 95 timmars ljuduppspelning.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer är modererade innan de publiceras