7 tips och tricks för dig som har köpt en iPhone

Det finns några viktiga saker att lära sig innan du börjar använda din nya iPhone. Ta några minuter och läs igenom följande sju tips och tricks för viktiga funktioner:


1. Slå på och av iPhone
2. Slå på och av iPhone 11 och nyare modeller
3. Överföring av bilder, appar, inställningar och annat innehåll
4. Snabb konfigurering av ny iPhone
5. Överföring med iCloud
6. Synkronisering av iPhone och dator
7. Kontrollera batterikapaciteten på iPhone

1. Hur stänger man av en iPhone och startar om den?

Många iPhone 6, 7, 8 och SE har en sidoknapp som du kan använda för att stänga av (och på) din mobil. En tryckknapp kommer sedan att dyka upp på skärmen som du använder för att stänga av enheten. Vänta minst 30 sekunder innan du eventuellt startar om enheten genom att hålla ned sidoknappen tills du ser Apples logo på skärmen.

2. Stäng av och slå på iPhone 11, iPhone 12 och nyare modeller

Om du har en iPhone med Face ID som iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13, iPhone X eller en nyare modell måste du hålla ned sidoknappen tillsammans med en av volymknapparna. När tryckknappen visas på mobilskärmen, stäng av iPhone. Vänta sedan i ca. en halv minut för att se till att mobilen är avstängd. Börja med att trycka och hålla in sidoknappen till höger tills Apple logon visas.

3. Konfigurera och överför foton och annat innehåll till nya iPhone

När du konfigurerar en iPhone betyder det att du gör inställningar och ställer in mobiltelefonen för din användning. På sätt och vis inreder du din mobiltelefon och överför det du hade på din tidigare mobil, som kontakter, appar, meddelanden och bilder.

Det finns två sätt att konfigurera din nya iPhone: Snabbinstallation eller iCloud-säkerhetskopiering.

4. Hur man snabbt konfigurerar från iPhone till iPhone

Snabbstartsvarianten kräver att du har en iPhone som stöder iOS 11 eller en nyare version av det mobila operativsystemet. Det här är vad du gör:

  • Ha din nya och gamla iPhone påslagen och ställ mobiltelefonerna bredvid varandra. Nu kommer din tidigare iPhone att uppmana dig att ställa in din nya iPhone.
  • Tryck på fortsätt så kommer nu en bild upp på den nya mobilen. Du skannar den här bilden med din gamla iPhone.
  • Slutligen, välj "överföring från iPhone".

 

Artikeln fortsätter efter bilden.


SÄKER SÄKERHETSKOPIERING: För iPhones som inte stöds av iOS 11 kan du använda iCloud för säkerhetskopiering. (Foto: Getty Images)

 

5. Användning av iCloud som säkerhetskopia vid överföring

Om din gamla och/eller nya mobil inte stöds av iOS 11 kan du inte flytta direkt från iPhone till iPhone. Apple-mobiltelefoner som inte är kompatibla med iOS 11 är iPhone 5S, iPhone 6 och 6S, iPhone 7-modeller och de som är äldre än iPhone 5C. Mobiler som inte stöds av iOS 11 måste använda iCloud backup. Det här är vad du gör:

  • Gå till inställningarna på din gamla iPhone och hitta din användarinformation, det vill säga Apple ID iCloud, iTunes och App Store tillsammans med ditt namn. Gå till iCloud och aktivera iCloud Backup. Välj sedan Säkerhetskopiera nu.
  • När du har säkerhetskopierat innehåll och inställningar på din gamla mobil slår du på din nya iPhone. När du har valt ditt språk och din region kommer du till sidan för appar och data. Här väljer du att återställa från iCloud backup.

6. Synkronisering av iPhone och dator

De flesta av oss har musik, filmer, ljudböcker, foton och videor samt kontakter och kalendrar på olika enheter, på Mac eller PC och iPhone. Då kan det vara trevligt att veta hur man synkroniserar och uppdaterar innehåll på alla enheter så att en film som du laddat ner på din dator också kan ses på din mobil, eller tvärtom. Så här synkroniserar du innehåll som stöds:

  • Börja med att ansluta din iPhone till din PC eller Mac med en USB- eller USB-C-kabel.
  • Om du har en Mac använder du iTunes för att synkronisera med iPhone. Om du har en PC använder du Finder
  • När du har ställt in synkroniseringen med USB-kabeln kan du nu ställa in enheterna automatiskt och trådlöst när de är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk.

7. Hur kan jag kontrollera batterikapaciteten på min iPhone?

Det är superenkelt att både kontrollera skicket på iPhone-batteriet och hålla ett öga på batteriförbrukningen på din mobil under de senaste dagarna. Informationen om batteriförbrukning visar var mest batterikapacitet används, hur du kan spara på batteri, när du senast laddade osv.

Du får reda på allt du behöver om batterikapaciteten genom att gå till Inställningar, välj batteri och/eller batteritillstånd.

 

 

Lämna en kommentar

Alla kommentarer är modererade innan de publiceras