Underhåll av mobiltelefoner

Smartphone har blivit en viktig del av vardagen. Telefonen är så viktig att en dag utan en väl fungerande mobiltelefon kan vara en katastrof. Telefoner används inte längre bara för samtal; de arbetar för all kommunikation som dagbok, väckarklocka, kalender, dator, nätverksverktyg och i vissa fall som husläkare. Som med all annan utrustning innebär konstant användning att prestandan minskar. Sprickor börjar dyka upp, appar laddas inte lika snabbt som tidigare och batteritiden försämras. Detta är frustrerande. Du kommer dock långt med lite förebyggande och aktivt underhåll för att hålla din mobil i toppform över tid.

Ladda och använd på rätt sätt

Ett dåligt batteri skapar frustration. De flesta mobilägare inser inte att de spelar en viktig roll i försämringen av telefonbatteriet. Du behöver inte tömma batteriet helt innan du laddar det – det förkortar faktiskt batteritiden. På senare år har de flesta telefoner litiumjonbatterier. Dessa batterier är som bäst när de laddas så mycket som möjligt. Det rekommenderas att du laddar ofta, eller ansluter telefonen till laddaren innan den sjunker under 40 % och laddar till minst 85 % innan du återupptar användningen. Starta om telefonen då och då. Alla datorer behöver det. Stäng av tjänster du inte behöver och håll batteriet svalt. Stäng av telefonen för att låta den svalna om den överhettas. Stäng av animationer och livebakgrunder, stäng av mobildata när du kan använda Wi-Fi. När du avmarkerar animationer klickar skärmen helt enkelt på plats utan animering. Du kan också stänga av Transition Animation Scale på samma sätt. Om du är en aktiv användare kommer du förmodligen att märka att din Android presterar snabbare med alla animationer avstängda.

Skydda din telefon

Du måste också skydda din telefon från att falla, vilket händer oftare än du kan föreställa dig. Om du inte har en obegränsad budget för att fixa din telefonskärm varje gång den hamnar i marken, bör du installera ett skärmskydd innan du använder telefonen. Nuförtiden kommer de flesta Androids och iPhones med glas på baksidan också. Dessa kan krossas om de faller. Det kan också vara obehagligt för fingrarna och mindre skönt om din telefon har repor och sprickor runt ramen. Köp ett skyddande mobilskal, de kostar väldigt lite jämfört med telefonen. Vissa överdrag på marknaden är till och med ganska snygga.

Uppdatera din programvara regelbundet

Programuppdateringar kan vara lite frustrerande – men de är väldigt viktiga. Uppdateringar är det snabbaste sättet att fixa buggar och prestandaproblem. Det kan ta lite tid, men du är (nästan) alltid säker på att din telefon är bättre än den var innan uppdateringarna. Uppdateringar ger dig också tillgång till alla nya versioner av systemet. Kom ihåg att uppdatera medan du använder WiFi, eftersom dessa uppdateringar vanligtvis är stora filer, och du kommer förmodligen att ha lite mobildata kvar när uppdateringen laddas ner.

Avinstallera överflödiga appar eller program

Alla appar och appar på din telefon är inte användbara. Vissa minskar prestandan eftersom de alltid körs i bakgrunden. Rensa din telefon genom att ta bort appar du inte använder. Om du gör det frigörs RAM och ökar också batteriprestanda. Med tanke på hur flytande mobilanvändningen är är det viktigt att göra detta så regelbundet som möjligt. Vissa appar som var användbara för tre månader sedan kan ha blivit överflödiga och tar nu bara upp plats på din telefon. Ställ in dina appar så att de uppdateras automatiskt eller uppdatera dem manuellt minst en gång i veckan. Gör det medan du sover så slipper du frustrerande väntan.

Töm cachen

När du installerar appar eller när de körs kan de cachelagra skräpfiler. De tar upp minnet du kan använda för saker du verkligen vill göra. Ta bort dessa filer då och då. Både Android och iOS låter dig göra detta.

Sluta synkronisera

Synkronisering är en mycket bra funktion som synkroniserar din data med tjänsteservrar. Genom att ständigt synkronisera kan du få aviseringar när ny e-post kommer in eller när nya appuppdateringar är tillgängliga. Din e-post kontrolleras ofta var 5:e minut för ny inkommande post, och detta kommer att påverka telefonens kapacitet för andra aktiviteter. Du kan stänga av synkronisering för onödiga tjänster eller bara bära den när du behöver överföra eller ladda upp material till servrar.

Förvara telefonen på rätt sätt

Ganska självklart egentligen. Om du inte använder ett supereffektivt fodral eller skärmskydd bör du undvika att lägga nycklar och din telefon i samma ficka eller handväska. Har du haft en repa mitt i området du behöver svepa upplever du snabbt att repor kan minska beröringsupplevelsen rejält.

Undvik vatten och extrema temperaturer

De flesta stoppar inte medvetet sina telefoner i vatten, men många glömmer att de har en telefon i fickan när de går till stranden eller poolen. Ett dopp senare, och telefonen är trasig. En vanlig orsak till vätskeskadad mobil är att den ramlar ner i toaletten. Placera heller aldrig mobiltelefonen direkt i solen, eftersom den kommer att överhettas och sluta fungera tills den återgår till normal temperatur. Om telefonen faller i vattnet kan det fungera att torka ut den. Bli inte frestad att använda den trots att den tydligen är helt ok direkt efter ett bad. Skruva loss den och låt den torka. Använd inte en hårtork, eftersom du kan bränna insidan.

Utöka lagringen

Om din telefon tillåter det bör du installera ett externt SD-kort för att öka det tillgängliga lagringsutrymmet och sedan köra alla appar du kan från denna lagring. Du kan också använda SD-kort för att lagra mediefiler. Detta frigör telefonens interna minne, vilket resulterar i bättre prestanda.

Använd en appkiller

Att ladda ner en appkiller kan vara ett bra sätt att förbättra telefonens prestanda. Denna fjärrapp låter dig inaktivera applikationer och uppgifter som körs i bakgrunden för att öka hastigheten och batteritiden.

Håll det rent

Du kanske inte ser dammpartiklar, men de kommer in i din smartphone även om du använder ett fodral eller skärmskydd. För mycket damm och telefonens prestanda minskar. Använd en mjuk trasa med lämplig skärmrengöring för att torka av skärmen försiktigt. Öppna luckan då och då för att låta telefonen torka och bli av med damm.

Lämna en kommentar

Alla kommentarer är modererade innan de publiceras