Tips till bättre bilder

Foton med din mobil
De flesta är vana vid att hålla sin mobiltelefon i en "stående" position (porträtt). Detta har tyvärr lett till att stillbilder och videor blivit det dominerande bildformatet de senaste åren. Porträttformat är nästan aldrig det bästa formatet för senare användning.

Det finns en anledning till att en "stående" bild kallas för porträttbild. Den har historiskt främst använts för porträtt. En horisontell bild kommer i nästan alla fall att täcka mer av det som är intressant i din bild än en vertikal bild. För det mesta handlar det bara om att vända mobilen 90 grader så har du en vy som är mer balanserad, intressant och mycket enklare att använda både i print och online.

Foto: Teleoutlet

Zooma inte med mobilen
De allra flesta mobilkameror har digital zoom. Det låter kanske bra, men det betyder helt enkelt att när du zoomar med mobilkameran tappar du bildkvalitet. Detta beror på att "zoom" inte är optisk, utan bara är en pixelförstoring av bilden. Du kanske har märkt att inzoomade bilder är mer korniga och suddiga än bilder tagna utan zoom. Ta bilden utan att zooma in, och beskär den hellre efteråt, då har du många fler alternativ för att bevara kvaliteten på bilden. Gå hellre närmare det du ska ta en bild på och/eller beskära efteråt. Många mobiltelefoner har möjlighet att ta bilder med många megapixlar, så du har mycket att gå på när du gör efterproduktion.

Räta ut horisonten
Sneda horisonter tar bort uppmärksamheten från motivet. Se till att du står stadigt när du tar bilder. Det kan vara svårt om du är trött eller om ditt ämne är flyktigt, men som tur är det lätt att fixa i efterbehandlingen. De flesta bildbehandlingsprogram gör det enkelt att korrigera horisonten.


Foto: Teleoutlet

Få kontroll över fokus
Fokus och komposition är de två viktigaste verktygen du har när du vill berätta en historia med dina bilder. Du väljer vad vi ska se och vilka områden i bilden som ska vara i fokus. På samma sätt visar kompositionen du väljer vad du tycker att vi bör lägga märke till. Det är med andra ord när du väljer fokus och komposition som du väljer vilket uttryck bilden ska ha och du har stor kreativ frihet att vara originell i din tolkning av motivet tills du trycker kameraknappen.


Foto: Teleoutlet

Använd ljuset på rätt sätt
Det bästa ljuset för de flesta motiv är ofta det naturliga ljuset vi har under dagen. Men om du fortfarande arbetar med artificiellt ljus, använd det på rätt sätt. I de flesta fall kan blixten på kameran betraktas som en nödlösning, och bör helst endast användas för att komplettera motljus och dagsljus. Leta hellre efter det naturliga ljuset där du är, oavsett om det kommer direkt från solen, fönstret, en lampa, ljus eller andra ljuskällor. Lägg märke till hur skuggorna och reflektionerna beter sig. Flytta dig själv, motivet eller ljuskällorna för att få en mer levande bild. Blixten från en LED-lampa från en smartphone smickrar ingen, oavsett din pose. Och det hårda ljuset som kommer från en enskild källa kommer oftare än inte att ge dina bilder ett hårt, konstigt utseende jämfört med ljus som sprids från en eller flera källor.

Ta skarpa bilder
Det är mycket som måste stämma för att alla dina bilder ska bli skarpa. Själva fokuseringen måste givetvis vara korrekt, oavsett om det sker automatiskt eller manuellt. Se till att det viktigaste i bilden är skarpt, oavsett om det är i förgrunden eller bakgrunden till motivet. Som regel visar en markör i sökaren eller på skärmen vad som kommer i fokus. Nästa steg är att undvika oönskade rörelser i bilden. Håll kameran i ett stadigt grepp, särskilt om det är lite ljus där du fotograferar. Försök att uppnå en kort slutartid för att frysa rörelser. Närhet till motivet och rörelser är faktorer som gör det svårt att få rätt fokus.


Foto: Charles Martin Conlon

Redigera bilderna
Väldigt få bilder är perfekta direkt från kameran. Med hjälp av ett redigeringsprogram kan du göra bilden mycket bättre! Har du använt råformat kan du justera vitbalansen och exponeringen i efterhand och oavsett format kan du få bättre färger, kontrast, skärpa och beskärning med enkla steg.

Instagram och andra fotofilter ger snabba resultat, med Photoshop eller andra avancerade program har du full kontroll över resultatet.

Lär dig din kamera
Läs manualen eller prova inställningarna på kameran. De flesta mobiler har numera kameror med Pro-inställningar där du kan styra bländare, hastighet och Iso, för att nämna några. Hur ställer man in bästa möjliga kvalitet, eller ökar ljuskänsligheten med högre ISO? Detta är värdefull kunskap på vägen mot bättre bilder.

Fånga något unikt
Det är så lätt att ta självklara bilderna. Försök att tänka på hur dina bilder kan vara unika! Ha din kamera redo och hitta de där ovanliga ögonblicken där inte alla tittar rakt in i kameran. Många bra bilder tas när fotografen sett ett motivs möjligheter, ställt sig upp och väntat på rätt ögonblick. Försök att se de uppenbara ämnena från en annan vinkel.

 
Foto: Steve McCurry

Komposition
Komposition handlar om att skapa en sorts balans i bilderna. Det finns ingen direkt slutsats, men många bra regler att komma ihåg.

Tredjedelsregeln
Dela bilden i nio lika delar genom att rita två vertikala och två horisontella linjer genom bilden. Det du vill markera i bilden ska ligga antingen längs linjerna eller vid korsningspunkterna. Gå till Inställningar och aktivera "Grid" eller "Grid Lines" för att distribuera en tredje överlagring i kameraappen. Rutnätet hjälper dig att komponera bilden bättre och hålla bilden parallell med alla vertikala eller horisontella linjer i bilden.

Ledande linjer
När du tittar på bilder styrs dina ögon naturligt längs linjer. Detta kan användas av dig som fotograf för att rikta tittarens intresse och uppmärksamhet mot det du vill. Du hittar linjer runt omkring dig, bara du är uppmärksam. Det kan vara plankorna på en vägg, konturerna av tak, vägar och stigar, ljusstrålar eller högspänningskablar. Att hitta dessa rader och att kunna använda dem effektivt kräver en nypa kreativitet och en tesked tålamod, men när du får det att fungera är det värt ansträngningen.

 

Lämna en kommentar

Alla kommentarer är modererade innan de publiceras